Bakan Avcı, “Öğrencilerimize ana dillerini, Türkçe’yi yeterince öğretemediğimiz için yabancı dillerin öğretiminde de zorluk yaşıyoruz. Türkçe öğretimini ciddiyetle gözden geçirmeye ihtiyacımız var ve geçiriyoruz” dedi.
Avcı, “Uluslararası Dil Eğitimi Konferansı”nda ele alınacak dil öğretimi konusunun, Türkiye eğitim sisteminin en önde gelen meselelerinden biri olduğunu da belirterek, şu değerlendirmelerde bulundu:
“Öğrencilerimize ana dillerini, Türkçe’yi yeterince öğretemediğimiz için yabancı dillerin öğretiminde de eğitiminde de zorluklar yaşıyoruz. Artık her yerde ve her fırsatta sorulur hale gelen ‘Neden yabancı dil öğrenemiyoruz veya öğretemiyoruz?’ sorusunun cevabını ararken bakmamız gereken yerlerden birisi de bu. Okullarımızdaki Türkçe öğretimini ciddiyetle gözden geçirmeye ihtiyacımız var ve geçiriyoruz. Öğrencilerimiz 30 soruluk bir Türkçe testindeki soruların çoğunu doğru cevaplandırabiliyorlar fakat düzgün, etkili birkaç cümle yazamıyorlarsa dikkatlerimizi Türkçe eğitimine yöneltmeli, yöntemlerimizi gözden geçirmeliyiz.”
Avcı, birkaç yüz kelimeden ibaret bir Türkçe’yle çocukluğun sonsuz alemine hitap etmenin, onları etkilemenin, onların ilgilerini dildeki nüanslara, inceliklere, benzetmelere çekmenin mümkün olmadığını vurgulayarak, şöyle devam etti:
“Bizim, Yunus Emre’nin, Evliya Çelebi’nin, Dede Korkut’un ışıltılı Türkçesine ihtiyacımız var. Bilmeliyiz ki Türk edebiyatının bin yıllık muazzam birikimi, Türkçe eğitimini cazip kılacak hazine değerinde bir kaynaktır. Türkçe öğretimi, bir alanın, bir bilim alanının sınırları içine hapsedilmemelidir. Bütün öğretmenlerimizin, Türkçe’yi etkili ve verimli, güzel kullanmaları ve öğrencilerimizi de bu konuda dikkatle takip etmeleri zaruridir. Yabancı dil öğretmenlerimizin de Türkçe’yi iyi bilip kullanmaları, inanıyorum ki yabancı dil öğretmede makus talihimizi değiştirecektir. Dil öğretimi ve aslında bütün eğitimimiz hayata dair, hayatla yakın ve hayatla iç içe olmalıdır.
(11 Haziran 2014)
.........
EĞİTİM BAKANI, NABİ AVCI'YA SESLENİYORUM...
SES TEMELLİ DİL ÖĞRENİMİNE 'EVET',
ANADİL TEMELLİ EĞİTİME 'EVET'!
HARF TEMELLİ DİL ÖĞRENİMİNE 'HAYIR',
HAZIRLIK SINIFLARINA 'HAYIR',
YABANCI DİLLE EĞİTİME 'HAYIR'!
Aktif Ziyaretçi | 4 |
Bugün Toplam | 43 |
Toplam Ziyaret | 1275118 |